Klik hier om deze pagina af te drukken

Onderwijsniveau       Secundair voltijds onderwijs

Studiegebied           Toerisme      

Graad                     Derde graad

Onderwijsvorm         Technische Secundair Onderwijs

Studierichting          Onthaal en public relations

School                   Sint-Jozefsinstituut, handel en toerisme                  STJOZI

 

 

1    Logische en mogelijke vooropleiding

TSO Onthaal en public relations is een studierichting die pas begint in de derde graad. Er bestaat geen eenduidig profiel van leerlingen die instromen in OPR bij het begin van de derde graad TSO.  Zij komen ook uit zeer verscheiden studierichtingen (Toerisme, Handel-talen, STW, enz.). 

Het ideale vertrekpunt zijn jongeren die sterk gericht zijn op mensen, met algemene interesse en een communicatieve instelling. Een basisgevoel voor communicatieve vaardigheden en omgangsvormen moet snel kunnen worden verworven.  Wie ook nog over een praktisch-organisatorische geest  met een commerciële en culturele interesse beschikt, is de geknipte leerling voor OPR.

 

 

2    Lessentabel

     

 

VAKKEN

 

 

5de jaar

 

6de jaar

Godsdienst

Nederlands

Frans

Engels

Duits

Wiskunde

Aardrijkskunde

Geschiedenis

Lichamelijke opvoeding

Toegepaste psychologie

-          projecten

-          gesprekstechnieken

-          onthaal en pr-technieken

-          toegepaste psychologie

-          stages

-          praktijk

Toegepaste informatica

2

3

3

2

2

2

1

1

2

 

4

3

3

2

2

1

2

2

3

3

2

2

2

1

1

2

 

2

2

3

2

4

-

3

 

 

Totaal

 

 

35

 

34


 

3    Doelstellingen

Tijdens de derde graad TSO Onthaal en public relations streven we het profiel na van de onthaalbediende, die de organisatie van het hele onthaalgebeuren voor haar rekening kan nemen.  Het gaat b.v. om de onthaalmedewerker in een informatiecentrum of om de commerciële onthaalbediende.  Daarnaast brengen we leerlingen vaardigheden bij, die zich in de sfeer bevinden van de wereld van de hostesses.  Naast de onthaalfunctie mikken we eveneens op het profiel van medewerker van PR-diensten.  Het is binnen de derde graad niet mogelijk PR-geschoolde werknemers af te leveren die zelfstandig de PR-werking van een onderneming of instelling voor hun rekening nemen.  Wel werken we een heel eind in de gewenste richting.  Wie verder studeert na de derde graad TSO Onthaal en public relations, in het hogeschoolonderwijs of in een derde leerjaar van de derde graad, moet daarvan de weldaden ondervinden.

 

 

4    Inhoud van bepaalde vakken

4.1      Projecten

Binnen de opleiding is het vak projecten het dragend vak.  Verschillende vakoverschrijdende leerinhouden worden aangeboden en op toepassingsniveau door de leerlingen verwerkt.

Het vak bestaat uit een aantal verplichte projecten en een aantal dat door de leerkrachten gekozen wordt.  Er zijn projecten opgebouwd rond sociale vaardigheden, persoonlijke verzorging, onthaaltechnieken, veiligheid en EHBO, maatschappelijke identiteit, media, … Al deze projecten beogen leerlingen vanuit zelfervaring en zelfwerkzaamheid vertrouwd te maken met leerinhouden van hun vakdomein.  

 

 

4.2      Gesprekstechnieken.

Leerlingen worden voorbereid op allerlei luister- en spreeksituaties in verschillende gebieden van de samenleving.  Communicatie is niet alleen belangrijk in het dagelijkse leven, het is tevens een belangrijke pijler waarop de uitvoering van mogelijke taken binnen onthaal en uitvoerend pr-werk steunt.  Leerlingen ontwikkelen het vermogen om in allerlei uiteenlopende situaties doelgericht te leren luisteren en spreken.

 

 

4.3      Onthaal en pr-technieken.

In dit vak wordt de theoretische ondersteuning aangeboden voor het vak projecten.  Onthaaltechnieken, etiquette en gedragsregels, exploratie van het beroepsveld maar ook informatieverwerving en –verstrekking komen aan bod. Voor wat het PR gedeelte betreft wordt gewerkt vanuit de nieuwste inzichten: geïntegreerde communicatie.  

 

 

5    Overgangen na de derde graad

Leerlingen die de studierichting TSO Onthaal en public relations gevolgd hebben kunnen o.a. terecht in de openbare en privé-sector als industriële host(ess), public relations assistent, onthaalverantwoordelijke, receptionist, bedrijfsgids of onthaalbediende.

Degenen die verder studeren vindt men meestal terug in bacheloropleidingen van het hoger onderwijs. De meest voor de hand liggende keuze is de basisopleiding Communicatiebeheer, met de opties Bedrijfscommunicatie, pers en voorlichting, public relations. Ook een aantal andere opleidingen binnen het studiedomein Handelswetenschappen en bedrijfskunde liggen binnen de mogelijkheden. De studierichting biedt ook een rechtstreekse aansluiting op een aantal zevende specialisatiejaren in het TSO.